top of page
  • Henderina Mantel

Voeding bij MS, neuropathie en andere aandoeningen van het zenuwstelsel | GAPS dieet


Je zenuwstelsel is voor een groot deel opgebouwd uit vetten en cholesterol. Dus om je zenuwstelsel goed te kunnen onderhouden heb je vetten en cholesterol nodig. Niet alleen onverzadigde vetten, maar ook verzadigde vetten.


Maar ons is geleerd: “cholesterol is slecht” en “verzadigd vet is slecht”.


Dus zijn we cholesterol en verzadigd vet gaan mijden. We eten geen tot weinig eieren meer, geen lever, geen tot weinig rood vlees, geen roomboter meer, etc. En daarmee krijgen we niet meer de juiste bouwstenen binnen om ons lichaam goed te onderhouden.


In plaats daarvan zijn we heel veel omega-6 vetten gaan eten. Denk aan:

  • Zonnebloemolie

  • Sojaolie

  • Slaolie

  • Raapolie

  • Arachide (pinda) olie

  • Margarine en halvarine

  • Bak- en braadproducten

  • Frituurolie

  • Etc.

Teveel omega-6

En wat blijkt nu? Teveel omega-6 vetten werkt ontstekings-bevorderend. En aanhoudende ontsteking, al is het een milde vorm (laaggradige ontsteking), geeft schade aan je lichaam en dus ook aan je zenuwstelsel.


Naast collageen is ook vet een gifstoffenmagneet

Daarbij komt, dat als het lichaam belast wordt met gifstoffen en het die gifstoffen niet 1, 2, 3 kwijt kan, ze gemakkelijk in de vettige delen van je lichaam terecht kunnen komen. Dat betekent in je hersenen en zenuwstelsel, maar ook in je beenmerg.

Zo is er bijvoorbeeld een duidelijk verband tussen het krijgen van MS en het hebben van grijze amalgaam vullingen waar kwik in zit. Een verband betekent niet dat het DE (enige) oorzaak is, maar wel dat het vaak samengaat.


Stapeling van problemen zorgt voor ziekte

Dus teveel omega-6, plus een te grote gifbelasting (amalgaam vullingen, luchtvervuiling, parfums, bestrijdingsmiddelen op voeding, hulpstoffen in vaccins, medicatie, te vaak te hoog bloedsuiker en insuline, etc, etc.) is een zware belasting. En daarnaast voer je geen schone nieuwe bouwstoffen aan (omdat je zoveel mogelijk verzadigd vet en cholesterol vermijdt) om oude beschadigde en belaste cellen op een goede manier te vervangen.

Neerwaartse spiraal

Door de gifstoffen in je zenuwstelsel kan je lichaam niet goed meer functioneren. Daarbij komt nog, dat als die gifstoffen in je beenmerg zitten, de aanmaak van witte bloedlichaampjes in gevaar komt. Die worden aangemaakt in je beenmerg. En je witte bloedlichaampjes zijn weer deels verantwoordelijk voor het goed kunnen ontgiften van je lichaam en zijn een heel belangrijk onderdeel van je immuunsysteem.


Wat kun je zelf doen om je lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen

In haar boek, gaat dr. Natasha Campbell-McBride op verschillende plekken uitgebreid in op hoe je voeding en onze moderne wereld vol gifstoffen de gezondheid van je zenuwstelsel negatief kunnen beïnvloeden.

Wat nog beter is, is dat ze suggesties doet om je zenuwstelsel te ondersteunen weer schoner en gezonder te worden. Niet alleen door je voeding aan te passen, maar ook manieren die je lichaam ondersteunen om gifstoffen af te kunnen voeren.


Je kunt het boek Gut and Physiology Syndrome, Een natuurlijke behandeling voor Auto-immuunziekten, Allergieën, Gewrichtsontstekingen, Darmproblemen, Vermoeidheid, Neurologische ziekten en Hormonale problemen hier bestellen >>>


76 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page