top of page
  • Henderina Mantel

Je immuunsysteem dagelijks versterken bij de kern, in plaats van middeltjes slikken100 jaar geleden, toen er nog geen vitamine C pilletjes en zinktabletjes waren, wisten grote groepen mensen hun immuunsysteem gezond en sterk te houden. Hoe deden ze dat dan?


Je darmflora en je witte bloedcellen zijn belangrijke onderdelen van je immuunsysteem. Dit is een klein deel van wat dr. Natasha daarover te zeggen heeft:


“We weten dat ons lichaam een systeem heeft dat ons beschermt tegen indringers - microben, parasieten en gifstoffen - ons immuunsysteem. Wat veel mensen niet weten is dat zo’n 80-85% van ons immuunsysteem in de darmwand zit. Dus ons verteringssysteem kan gezien worden als het grootste en één van de belangrijkste immuunorganen in het lichaam!”


“Het immuunsysteem kan vergeleken worden met een leger, waarvan de meeste leidinggevenden in de darmwand zitten: de ‘generaals’, de ‘kolonels’ en ‘majoors’. Dit is geen verrassing als je bedenkt dat zo’n 90% van alle cellen in het menselijk lichaam in je darmflora zit. Het immuunsysteem in de darmwand heeft een heel complexe en nauwe relatie met de darmflora.”


“Je darmflora voedt je immuunsysteem, geeft informatie door, houdt het in balans en zorgt dat het gezond blijft. Elke legerleider heeft informatie nodig over de vijand om beslissingen te kunnen nemen. Het lijkt erop dat een groot deel van de informatie waarop je immuunsysteem reageert, uit de darmen komt.”


“Als de darmflora gezond en normaal is, zorgt die informatie van de flora ervoor dat het immuunsysteem goed in balans blijft en normaal functioneert. Maar als de darmflora beschadigd raakt, krijgt het immuunsysteem heel andere informatie - informatie die zorgt voor ziekte en chaos.”

En over de aanmaak van immuuncellen:

“Onze immuuncellen en bloedcellen worden geboren in het beenmerg; het is hun ‘kraamkamer’.” Je maakt dagelijks duizenden nieuwe witte bloedcellen aan. Dus het is zaak om je beenmerg goed te voeden (en gifvrij te houden) zodat het steeds in staat is gezonde nieuwe witte bloedcellen aan te maken.”

Op andere plekken in het boek legt ze uit dat het beenmerg voor een groot deel uit (verzadigde) vetten bestaat en grote hoeveelheden cholesterol en vitamine A, D en vitamine K2 bevat en nodig heeft om haar taken uit te kunnen voeren.

Dus wat kun je concreet doen om je immuunsysteem dag in dag uit te versterken?

  • Wees niet bang voor natuurlijk verzadigd vet (roomboter, spekvet, rundervet, etc.) en cholesterol. Je lichaam maakt ze beide zelf aan (ja, je lichaam maakt zelf verzadigd vet en cholesterol). Door ze de bouwstoffen te geven, maak je het je lichaam gemakkelijk.

  • Stop met vet eten hoog in omega-6 (vrijwel alle plantaardige vetten, gemaakt van zaden, zoals zonnebloemolie, sojaolie, etc. en de margarine en bak- en braadproducten die daarvan gemaakt zijn.)

  • Stop met het eten van suiker en producten waar dat in zit. Suiker ondermijnt je immuunsysteem. Fructose in grotere hoeveelheden is een belasting voor je lever. Suiker bestaat voor 50% uit fructose!

  • Eet minder zetmeel (dus minder brood, pasta, rijst, graanproducten, aardappelen, etc.). Maak een aantal maaltijden per week (of dat nu lunch, ontbijt of avondeten is) zelfs zetmeelarm. Vervange het zetmeel door vlees, vis, eieren, vetten en volle zuivel zoals kaas en yoghurt als je dat verdraagt) en wat groenten. Je flora zal je dankbaar zijn. Zetmeel is eigenlijk suiker, glucose, maar dan in een andere vorm. Door vertering maakt je lichaam er glucose van.

  • Eet gefermenteerde producten met nog levende probiotica, zoals zuurkool, kimchi en echte kefir. De probiotica in deze producten, ondersteunen je eigen darmflora.

  • Eet voeding rijk aan A, D en K2, zoals echte levertraan zonder synthetische A en D (Blue Ice/Green Pasture en Rosita), (kippen)lever, leverworst en paté, eieren en kaas

  • Zorg dat je zoveel mogelijk zon vangt in alle seizoenen (zonder te smeren en zonder te verbranden) om een goede voorraad aan te leggen om goed de wintermaanden door te komen.

Wil je meer weten over je immuunsysteem en hoe je het kunt voeden en ondersteunen?

Lees dan het boek Gut and Physiology Syndrome, Een natuurlijke behandeling voor Auto-immuunziekten, Allergieën, Gewrichtsontstekingen, Darmproblemen, Vermoeidheid, Neurologische ziekten en Hormonale problemen, van dr. Natasha Campbell-McBride.


Vrijwel alle ziekten en klachten hebben te maken met een overbelast of ondervoed immuunsysteem. Als je beter wil worden, zo gezond als mogelijk in jouw situatie, zijn er veel dingen die je kunt doen om je lichaam te versterken. En hoe beter je begrijpt waarom je iets doet, hoe groter vaak de motivatie. Dr. Natasha Campbell-McBride geeft je een schat aan informatie, waardoor je gaat begrijpen waarom mensen ziek worden en hoe we de weg naar gezondheid weer kunnen vinden.

271 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page