top of page
  • Henderina Mantel

Chronische rugpijn of bekkenproblemen zonder duidelijke oorzaak? Kijk eens naar de darmen…Bij rugklachten denk je als eerste aan spieren en gewrichten en misschien ook aan je zenuwstelsel. Maar misschien kijken we niet altijd diep genoeg, naar factoren die invloed hebben op je spieren, gewrichten en zenuwstelsel. Dit is wat dr. Natasha Campbell-McBride erover zegt:


“Chronische rugpijn komt veel voor bij mensen met een afwijkende darmflora. Laten we proberen te begrijpen hoe dat kan. Elke ruggenmerg-zenuw is verbonden met zijn eigen deel in het lichaam, waar het informatie verzamelt en voorziet in de zenuwfuncties. Het lumbale en sacrale gebied van het ruggenmerg verzamelt sensorische informatie van de dunne darm en de dikke darm, terwijl het lagere borstgedeelte betrokken is bij het verzamelen van informatie van de maag.”

“Als er ontsteking is, toxiciteit, fecale impactie en andere problemen in de darmen, wordt die informatie doorgegeven aan het daarbij behorende deel van het ruggenmerg, waar de sensorische signalen omgezet worden in motorische signalen. Deze motorische signalen lijken op ‘beslissingen’ die gemaakt worden door je ruggenmerg, gebaseerd op de informatie die het uit de darmen krijgt.”


“Deze ‘beslissingen’ worden doorgegeven aan de spieren, fascie, gewrichtsbanden, huid en andere structuren in je rug die verbonden zijn aan dit specifieke deel van je ruggenmerg. Al deze structuren reageren, ze raken gespannen en licht uit balans en veroorzaken zo chronische rugpijn.”

“Als deze situatie lang aanhoudt, trekken de gespannen spieren in de verkeerde richting en verschuiven daardoor de schijven in je ruggengraat en veroorzaken schade aan tussenwervelschijven. Dit is het punt waarop een röntgenfoto laat zien dat je een verzakte of beschadigde schijf hebt. Op dat moment wordt vaak een operatie voorgesteld, maar meestal zorgt die niet voor een permanente oplossing, omdat de darmflora nog steeds afwijkt en de darmen nog steeds niet gezond zijn.”


“Manuele therapie en chiropractische aanpassingen kunnen tijdelijke verlichting geven, maar om de kern van het probleem aan te pakken, moeten we de darmen herstellen.”


Dit geldt ook voor andere problemen in het bekkengebied, zoals vaginale en blaasklachten, prostaatklachten, etc. Daar schrijft dr. Natasha Campbell-McBride in een ander hoofdstuk over.

Lees meer in het blauwe boek van dr. Natasha Campbell-McBride: Gut and Physiology Syndrome, Een natuurlijke behandeling voor Auto-immuunziekten, Allergieën, Gewrichtsontstekingen, Darmproblemen, Vermoeidheid, Neurologische ziekten en Hormonale problemen

128 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page