top of page
  • Henderina Mantel

De nadelen van sojaproductenEr wordt altijd veel geschreven over de (vermeende) voordelen van producten die een enorme stroom aan geld binnenbrengen. Producten die veel geld opleveren, zijn o.a. plantaardige producten die je in verschillende ‘delen’ kunt splitsen.


Sojabonen worden in de eerste plaats gekweekt om soja-olie uit te persen voor menselijke consumptie.


Het restproduct wordt grotendeels gevoerd aan dieren en een klein deel aan mensen.


  • Naast (vermeende) voordelen, zijn er ook zeker nadelen te noemen. Dr. Natasha Campbell-McBride noemt de volgende:

  • 95% van de soja is genetisch gemodificeerd

  • Sojabonen zijn moeilijk te verteren en bevatten veel antinutriënten. Daarom werden ze van oudsher (lang) gefermenteerd om er onder andere sojasaus, miso en tempeh van te maken. Dit proces schakelt een deel van die antinutriënten uit.

  • Soja is een natuurlijk goitrogeen; het heeft het vermogen om de schildklierfunctie te verstoren.

  • Soja is een krachtig allergeen.

  • Een groeiend aantal gezondheidsprofessionals maakt zich zorgen over de hoeveelheid fyto-oestrogenen* die baby’s en kleine kinderen mogelijk binnen krijgen via sojamelk en babymelk gemaakt van soja.

Zij is daarom geen fan van moderne sojaproducten. Al helemaal niet als je ziek bent of klachten hebt.

* Fyto-oestrogeen is een plant-oestrogeen die niet precies hetzelfde functioneert als lichaams-oestrogeen. Daarnaast zit in soja vrij veel van dit fyto-oestrogeen. Zoveel, dat het voor een kinderlichaampje misschien lijkt alsof je het ‘de pil’ geeft, bij dagelijks gebruik va moderne sojaproducten. Lijnzaad is een ander zaad wat zeer hoog is in fyto-oestrogeen en andere antinutriënten zoals cyanide.


Meer weten over voeding die vaak beschreven wordt als ‘goed’ of andersom als ‘slecht’, maar waar ook tegenovergestelde argumenten voor of tegen zijn?


Lees dan het boek van dr. Natasha Campbell-McBride, Gut and Physiology Syndrome, Een natuurlijke behandeling voor Auto-immuunziekten, Allergieën, Gewrichtsontstekingen, Darmproblemen, Vermoeidheid, Neurologische ziekten en Hormonale problemen


279 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page