Volgens Reuma Nederland (juni 2023) hebben ruim 2 miljoen Nederlanders een reumatische aandoening.
Deze reumatische aandoeningen worden in 5 hoofdgroepen ingedeeld:
Artrose
Auto-immuunziekten/ontstekingsreuma/artritis
Jicht
Osteoporose
Weke delen-reuma, zoals fibromyalgie
Wat hebben deze ziekten met elkaar gemeenschappelijk?
Dit: gewrichten, weke delen, zoals bindweefsel, en botten* bestaan voor een groot deel uit collageen.
En collageen is gevoelig voor het ‘vangen’ van gifstoffen. Dit is wat dr. Natasha Campbell-McBride daarover zegt:
“Collageen is één van de meest voorkomende eiwitten in het menselijk lichaam. Naar schatting is ongeveer eenderde van alle eiwitten in het lichaam collageen. Het vormt sterke en flexibele netwerken van vezels en houdt als het ware het lichaam bij elkaar. Je gewrichten, gewrichtsbanden, fascia, huid, bloedvaten, botten, tanden, spieren, de darmwand en vele andere weefsels en organen hebben grote hoeveelheden van deze collageen-vezels in hun structuur. Zij vormen het zogenaamd bindweefsel in het lichaam.”
“Helaas, dankzij zijn aminozuur-samenstelling, is collageen een magneet voor gifstoffen. Gifstoffen binden zich aan collageenmoleculen, waarmee ze de collageenmoleculen vervuilen en beschadigen.”
Hoe onderhoud het lichaam zichzelf?
Door oude cellen steeds te vervangen door nieuwe cellen.
Zo worden je binnenste darmcellen (enterocyten) ongeveer elke 5 dagen vervangen. Heb je elke 3-4 maanden nieuwe rode bloedcellen, zijn ongeveer elke 5 maanden al je levercellen vervangen en elke 10 jaar ongeveer heb je nieuwe botten. Elk orgaan, elk deel van je lichaam komt wel een keer aan de beurt.
En bij een wond of botbreuk worden extra ‘werkers’ ingeschakeld, zodat de wond snel geneest en de botten wee snel aan elkaar groeien.
Wat betekent dat voor herstellen van (chronische) ziekten?
Dat is ook de reden dat je lichaam zichzelf kan herstellen als het ziek is. En niet alleen bij wonden of botbreuken, maar ook bij langdurige (chronische) ziekten. Bij wonden en botbreuken genees je vrij snel. Het vernieuwen van zieke cellen bij een chronische (langdurige) ziekte, zoals reuma, duurt langer.
Voorwaarde is wel, dat je gifstoffen (in voedsel, verzorgingsproducten, etc.) gaat vermijden en een eetpatroon adopteert met voeding rijk aan bouwstoffen voor nieuwe cellen, zoals vlees en vetten.
En dat is waar dit boek over gaat! Dit boek laat zien hoe je collageenrijk weefsel, zoals je gewrichten, bindweefsel en botten, ziek kan worden en wat jij zelf kunt doen om die weefsels te helpen weer beter te worden.
Het boek geeft onder andere antwoord op de volgende vragen:
Waarom wordt weefsel rijk aan collageen zo gemakkelijk ziek?
Hoe komen er gifstoffen uit je omgeving in je lichaam die aan je collageen blijven plakken?
Wat heeft je darmflora te maken met die collageen-problemen?
Welke voeding heb je nodig om je vervuilde, ontstoken collageen te vervangen door gezond en schoon collageen?
Waarom is het zo belangrijk om je vertering op orde te hebben (en geen maagzuurremmers te gebruiken)?
* Botten bestaan voor het grootste deel uit eiwitten
Botontkalking (osteoporose) is eigenlijk geen ‘kalk’ probleem, maar een collageenprobleem. Een betere naam zou zijn: bot-ont-collageen-ing. De structuur, waarin de ‘kalk’, het calcium en andere mineralen geplaatst moeten worden, verslechterd bij osteoporose. De oplossing si dan ook niet meer ‘kalk’, maar meer eiwitten en meer voeding rijk aan stoffen die het onderhouden van je botten helpen reguleren, zoals vitamine K2 uit kaas en eieren.
Comments