top of page
  • Henderina Mantel

Hormoonproblemen? Welke factoren kunnen een rol spelen? | GAPS dieetVrij veel vrouwen hebben last van verschillende verstoringen van hun hormonen. Denk aan:

  • Schildklierproblemen (schildklierhormoon)

  • Premenstrueel Syndroom (PMS) (o.a. oestrogeen)

  • Overgangsklachten (o.a. cortisol)

  • PCOS (o.a. insuline)

  • Overgewicht (o.a. insuline)

  • Uitputting (o.a. cortisol)

En dat hoeft niet. Je kunt het voorkomen. En als je hormonen al een rommeltje zijn, is dat vaak helemaal weer terug te draaien, na verloop van tijd.

Heel veel boeken en coaches zullen je adviseren om je eetpatroon op te schonen. Dat is goed!

Maar er is meer!


Darmflora belangrijk ‘regelcentrum’ voor hormonen

Wist je dat (relatief) recent onderzoek laat zien dat je darmflora een belangrijke rol speelt in het verwerken van hormonen? Dus een darmflora uit balans, heeft invloed op je hormoonstofwisseling. Met je hormonen aan de slag, betekent dus ook met je vertering, je maag- en darmproblemen en je voeding aan de slag.


Cholesterol is de basis bouwstof voor veel hormonen

Daarnaast beseffen veel mensen niet dat hormonen zoals oestrogeen, testosteron, vitamine D en cortisol in ons lichaam gemaakt worden van CHOLESTEROL.

En wat doen wij? Ons is geadviseerd cholesterol (en verzadigd vet) te vermijden en de productie van cholesterol te laten blokkeren door medicijnen of supplementen.

En dat terwijl we een eigen ‘cholesterolfabriek’ in ons lichaam hebben (je lever), omdat cholesterol zo ontzettende belangrijk is voor je lichaam dat het nooit zonder cholesterol wil komen te zitten. Niet alleen een deel van je hormonen wordt gemaakt van cholesterol, maar elke lichaamscel heeft het nodig om te kunnen functioneren, je immuunsysteem is ervan afhankelijk, je brein en zenuwstelsel bevatten grote hoeveelheden cholesterol, etc.


Hormoonhuishouding gevoelig voor gifstoffen

Een voorbeeld hiervan is fluoride. Dat verstoort je schildklierfunctie, omdat het op de plek gaat zitten van jodium. Dat jodium heb je juist nodig voor actief werkend schildklierhormoon. Dus de fluoride kan dat proces verstoren.


Wil jij je lichaam ondersteunen om beter in balans te komen? En wil je dieper herstelwerk doen Ook als het om je hormoonhuishouding gaat? Dan is de Nederlandse vertaling van het boek Gut and Physiology Syndrome, Een natuurlijke behandeling voor Auto-immuunziekten, Allergieën, Gewrichtsontstekingen, Darmproblemen, Vermoeidheid, Neurologische ziekten en Hormonale problemen een aanrader!


PS: En vergeet stress en trauma niet.

89 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page