top of page
  • Henderina Mantel

Help eczeem de wereld uit! Wat kun je zelf doen tegen eczeem?

Wat je eet heeft enorm veel impact op de gezondheid van je lichaam, dus ook op de gezondheid van je huid. De meest extreme transformatie die ik in de praktijk heb gezien, was bij de twintiger Milan*.Vanaf zijn geboorte zat zijn hele lichaam onder het eczeem. Wekelijks moest hij zijn bed meerdere keren verschonen vanwege het vocht wat uit zijn eczeem lekte. Daarnaast had hij al jaren slechte ontlasting. Veel te dun!


Op eigen initiatief besloot hij te starten met een ‘uitgeklede’ versie van het GAPS dieet van soep en vlees. Binnen een aantal weken klaarde zijn huid helemaal op! Voor het eerst van zijn leven had hij een compleet gave huid!


Het verbeteren van zijn ontlasting heeft veel langer geduurd. Langzaam is hij in de loop van de tijd meer en meer voedsel gaan toevoegen aan zijn eetpatroon, zonder dat het eczeem terug kwam.


Hoofdoorzaak van eczeem in de darmen

Dit is wat dr. Natasha Campbell-McBride zegt in haar boek over het ontstaan en oplossen van eczeem: “Eczeem en vele andere vormen van huiduitslag zijn GAPS aandoeningen. Het kind of de volwassene heeft een afwijkende darmflora, die vele gifstoffen produceert. Tegelijkertijd is de darmwand beschadigd en poreus en laat onverteerde voedseldeeltjes door, waardoor allergieën en voedselintoleranties ontstaan.”

“Onze huid is een belangrijk ontgiftingsorgaan: vele gifstoffen verlaten het lichaam via zweet. Als deze gifstoffen door de huid komen, richten ze schade aan. Onze huid wordt bewoond door een samenleving van microben, die reageert op de gifstoffen in het zweet, waardoor vaak nog meer schade ontstaat.”


“Het immuunsysteem reageert op die schade met ontsteking. Het is de ontsteking die zich laat zien als huiduitslag, vaak jeukend. Dus om eczeem of andere huiduitslag op lange termijn op te lossen, is het noodzakelijk om de hoeveelheid gifstoffen in het lichaam te verminderen. Omdat de meeste gifstoffen uit de darmen komen, is dat de plek die we moeten herstellen met behulp van het GAPS voedingsprotocol.”


Wil je meer weten over het GAPS dieet? Lees dan verder in de Nederlandse vertaling van Gut And Physiology Syndrome.

*Niet zijn echte naam


127 weergaven0 opmerkingen

Komentarai


bottom of page