top of page
  • Henderina Mantel

GAPS dieet: Zo normaal mogelijk leven met Multiple Chemical Sensitivity (MCS)

Bijgewerkt op: 22 aug. 2023

Multiple Chemical Sensitivity (MCS) is een ernstige intolerantie voor verschillende chemische stoffen, zoals parfums, sigarettenrook, bestrijdingsmiddelen, verzorgingsproducten etc. Waar gezonde mensen gewoon tegen kunnen, worden mensen MCS er ziek van. Ondanks dat ze op papier gezond zouden moeten zijn, omdat er medisch niets te vinden is.


Klachten kunnen onder andere zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, kortademigheid, gewrichtspijn, spierpijn, misselijkheid, duizeligheid, geheugenproblemen, maag- en darmklachten, etc. Medisch is er geen verklaring voor dan alleen de observatie dat het autonome zenuwstelsel er waarschijnlijk bij betrokken is.Hoop op een beter kwaliteit van leven

Omdat chemische stoffen overal zijn, is het hebben van dit probleem enorm ontwrichtend. Toch is er hoop. Dit is wat dr. Natasha Campbell-McBride zegt over MCS: “Mensen met deze aandoening hebben een afwijkende darmflora, overgroei van schimmels in hun lichaam en een beschadigd ontgiftingssysteem.”


“Dus het immuunsysteem heeft te maken met vele belastingen tegelijkertijd en het gebruikt chronische ontsteking, allergische reacties en auto-immuunmechanismen in verschillende combinaties. De activiteit van het immuunsysteem produceert vele vervelende symptomen bij deze mensen, van milde tot zeer ernstige.”

Vermijden van de stoffen is goed, maar geen einddoel

Dr. Natasha Campbell-McBride geeft aan dat het vermijden van de chemische stoffen goed is, maar dat de onderliggende problemen aangepakt moeten worden, zodat je lichaam weer optimaler gaat functioneren. Naarmate je lichaam beter in staat is de stoffen waar anderen geen last van hebben te verwerken, zul je minder klachten ervaren.

Geen gemakkelijke klus, maar wel de moeite waard

Ze zegt: “Het GAPS voedingsprotocol legt een solide basis om de kernoorzaken van de problemen weg te halen. De persoon heeft geduld nodig en moet vele jaren op het dieet blijven, waarbij ze af en toe het Introductiedieet doorlopen, minimaal een keer per jaar."


"Werken met een allergie-specialist die getraind is in methoden van neutralisatie, kan behulpzaam zijn.”


“Sauna, GAPS baden, zonnebaden, zwemmen in zee of oceaan, wandelen op blote voeten en andere reinigingsmethoden zijn essentieel. Het kan zijn dat je gevoelig blijft, maar al deze maatregelen zorgen ervoor dat je gezond wordt, je goed voelt en je in staat stelt een normaal productief leven te leiden.”


Lees er meer over in de Nederlands vertaling van het boek “Gut And Physiology Syndrome”.


40 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page