top of page
  • Henderina Mantel

GAPS dieet: cholesterol noodzakelijk voor je immuunsysteem

Bijgewerkt op: 22 aug. 2023

We zijn allemaal bang gemaakt voor cholesterol, omdat het hart- en vaatziekte zou veroorzaken. Wat niet waar is. Cholesterol is de brandweer die probeert de brand (schade aan hart- en vaten) te repareren.

Zonder cholesterol gaan we dood

Het is lichamelijk gezien heel logisch dat cholesterol gezond is voor je. Cholesterol is namelijk de basis voor aanmaak van vitamine D en hormonen zoals oestrogeen, testosteron en cortisol. Cholesterol is nodig om elke cel in je lichaam goed te laten functioneren.


Je hersenen en zenuwstelsel bevatten grote hoeveelheden cholesterol en hebben dat nodig om goed te kunnen functioneren. Je beenmerg, waar je stamcellen geboren worden, waar dan weer rode en witte bloedcellen van worden gemaakt, bevat enorme hoeveelheden cholesterol. En die witte bloedcellen (waar je veel verschillende soorten van hebt) zijn een heel belangrijk onderdeel zijn van je immuunsysteem. Maar er is meer...


Cholesterol nodig om infecties te bestrijden

Een paar quotes uit het blauwe GAPS boek van dr. Natasha Campbell-McBride:

“Cholesterol is één van de meest vitale moleculen die ons immuunsysteem nodig heeft! Experimenten met dieren en studie met mensen hebben laten zien dat immuuncellen afhankelijk zijn van cholesterol in het bestrijden van infecties en het repareren van zichzelf na de strijd.”

“Daarbij komt dat LDL (low-density lipoprotein) cholesterol het lichaam beschermt tegen gevaarlijke bacteriële gifstoffen door zich er direct aan te binden en ze inactief te maken.”

Cholesterol beschermt tegen effecten ziekenhuisbacterie

“Eén van de dodelijkste gifstoffen wordt geproduceerd door de wijdverspreide bacterie Staphylococcus aureus, de veroorzaker van een MRSA infectie, een veel voorkomende ziekenhuisinfectie. Deze gifstof kan letterlijk rode bloedcellen oplossen. Maar het werkt niet in de aanwezigheid van LDL cholesterol.”


“Mensen die overlijden aan deze gifstof hebben een lage cholesterol bloedwaarde. En als je dan bedenkt dat veel volwassen patiënten in ziekenhuizen (en zelfs sommige kinderen) cholesterolverlagers krijgen voorgeschreven, is het geen wonder dat MRSA zo’n probleem is geworden als ziekenhuisbacterie. Om effectief met dit probleem om te gaan, is het nodig dat we de cholesterolwaarden van ziekenhuispatiënten omhoog brengen.”

…..


Vroeger wisten we dat al, maar nog niet waarom het werkte

“Het is aangetoond dat een dieet rijk aan cholesterol de capaciteit van mensen verhoogt om te kunnen herstellen van een infectie. Dus iedereen die aan een acute of chronische infectie lijdt, heeft voeding hoog in cholesterol nodig om te herstellen.”


“De mensen die bekend zijn met de oudere medische literatuur kunnen je vertellen dat, totdat antibiotica werden uitgevonden, dagelijkse inname van een mengsel van rauwe eidooiers en verse room, hoog in cholesterol, een gebruikelijke behandeling was voor tuberculose.”


Lees verder in de Nederlandse vertaling van het blauwe GAPS boek ‘Gut And Physiology Syndrome’

312 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page