top of page
  • Henderina Mantel

GAPS dieet bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Bijgewerkt op: 22 aug. 2023

Het GAPS dieet heeft een goede reputatie als het gaat om het ondersteunen bij en herstellen van de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Wat kun je zoals verwachten?  • Betere ontlasting, zoals het stoppen van diarree, waardoor je gemakkelijker en met een gerust hart aan activiteiten buiten de deur kunt deelnemen

  • Betere vitamine- en mineralenstatus zoals B12, folaat en ijzer

  • Minder tot het helemaal geen meer last hebben van buikklachten en complicaties

  • Het oplossen van PDS klachten

  • Langdurige remissie

  • Meer energie

Niet iedereen even snel hetzelfde effect

In de praktijk zijn er nogal wat verschillen in de effecten. Bij milde vormen van Colitis Ulcerosa kunnen verbazend snel positief reageren. Bij de ziekte van Crohn duurt het vaak langer voordat je effect begint te ervaren.


Wat doe ik met mijn medicatie als ik dit dieet ga volgen?

Dr. Natasha Campbell-McBride geeft zelf in het blauwe GAPS boek (Gut And Physiology Syndrome) aan, dat je niet abrupt kunt stoppen met medicatie. Eerst zul je je lichaam en darmen moeten versterken. Het is dus geen quick-fix, maar een lange-termijn strategie om fitter en vitaler te worden en te blijven. Als je lichaam sterker is geworden en je zou willen stoppen met medicatie, doe dit dan altijd in overleg doet met je behandelend arts.


Weetje

In haar zoektocht startte dr. Natasha Campbell-McBride met het SCD, het Specific Carbohydrate Diet. Misschien ken je het wel van het boek ‘Doorbreek de vicieuze cirkel’ van Elaine Gottschall. Dit is lange tijd populair geweest bij mensen met ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa en het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Velen hebben daar goede resultaten mee geboekt.


Dr. Natasha Campbell-McBride heeft aan de hand van nieuwe kennis en inzichten, plus praktijk ervaring aanpassingen gemaakt. Zo ontstond het GAPS dieet.


Lees verder in de Nederlandse vertaling van het blauwe GAPS boek ‘Gut And Physiology Syndrome’


116 weergaven0 opmerkingen

댓글


bottom of page