top of page
  • Henderina Mantel

Brandend maagzuur (reflux) oplossen met het GAPS dieet

Naar schatting heeft 10-20% van de mensen wekelijks last van opkomend brandend maagzuur. Een standaard oplossing is dan om maagzuurremmers te geven zoals Omeprazol. Maar die maagzuurremmers lossen het onderliggende probleem niet op. Sterker nog, ze zorgen op termijn voor meer gezondheidsproblemen.Maagzuurproductie onderdrukken is schadelijk

Maagzuur speelt een enorm belangrijke rol in je spijsvertering. Het is onder andere noodzakelijk om je eiwitten te verteren en vitamine B12 op te kunnen nemen. Onverteerde eiwitten kunnen voor verschillende problemen zorgen, waaronder darmproblemen en een tekort aan eiwitten.


Tekorten aan eiwitten en B12

Een tekort aan eiwitten kan overal in het lichaam voor problemen zorgen! Een tekort aan B12 kan onder andere bloedarmoede, gebrek aan eetlust en neurologische problemen geven. Daarom is het aan te raden de kernproblemen aan te pakken in plaats van de klacht (opkomend maagzuur) te onderdrukken.


Geïrriteerd maagslijmvlies vaak de oorzaak van lagere maagzuurproductie

Dr. Natasha Campbell-McBride legt uit waarom de maag zelf als eerste de maagzuurproductie verlaagt en hoe dat kan zorgen voor opkomend maagzuur. Ze noemt verschillende oorzaken voor het geïrriteerd en ontstoken raken van het maagslijmvlies, zoals landbouwgif, conserveringsmiddelen in eten, stoffen uit tandpasta en mondspoelmiddelen, roken en stress. Maar als belangrijkste noemt ze medicatie zoals pijnstillers, antibiotica, antidepressiva, bloeddrukmedicatie, etc.


Vervolgens schrijft ze: “Als het maagslijmvlies ontstoken raakt en geïrriteerd, zet het lichaam de maagzuurproductie op een lager pitje, zodat het maagslijmvlies niet nog verder beschadigd raakt en er geen zweren worden gevormd; deze situatie wordt hypochloorhydrie of laag maagzuur genoemd.”

“Dit zorgt weer voor andere problemen: maagzuur is een natuurlijke barrière voor pathogene microben en parasieten. Als de maag niet voldoende zuur produceert, overgroeien deze pathogenen in heel je verteringssysteem, inclusief je maag.”

Overgroei van microben rond de sluitspier van de maag zorgt voor slechte sluiting

“Veel van deze microben zijn dol op koolhydraten, vooral de bewerkte. In een maag met een lage zuurgraad fermenteren de microben de koolhydraten uit het eten, waarbij ze verschillende gifstoffen en gassen produceren (waaronder koolstofdioxide en methaan).”


“Als pathogenen rond de sluitspier aan de bovenkant van de maag groeien (deze ronde spier sluit de maag normaal gesproken af van de slokdarm, zodat er geen eten meer terug naar boven kan), verlammen ze deze sluitspier gedeeltelijk. Dit veroorzaakt reflux: het opboeren van voedsel terug in de slokdarm.”


Wil je weten hoe je je maagproblemen kunt oplossen, lees dan verder in de Nederlandse vertaling van het boek Gut and Physiology Syndrome.


207 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page