top of page
  • Henderina Mantel

Aambeien zijn een signaal van een groter probleem | GAPS dieet


Aambeien zijn opgezwollen, uitstulpende sponsachtige netwerken van aders. Vrijwel nooit vertelt iemand wat daar de oorzaak van is. Ja, wel worden risicofactoren genoemd, maar dat zijn geen oorzaken.

Standaard advies werkt vaak niet

Het standaard advies is om je poep zacht te houden door voldoende te drinken, voldoende vezels te eten en voldoende te bewegen. Mensen met aanhoudende verstoppingen kunnen je vertellen dat dit allemaal niet helpt om je poep zacht te houden. En harde poep en gebrek aan aandrang is ook niet de oorzaak van aambeien.


Dit is wat dr. Natasha Campbell-McBride in het blauwe GAPS dieet boek zegt over aambeien:

“Aambeien zijn de zichtbare signalen van hoge bloeddruk in het poortadersysteem. Wat is het poortadersysteem? Het zijn alle aderen die bloed verzamelen van ons verteringssysteem - je dunne darm en dikke darm vooral, inclusief het rectum. Als het het bloed van deze organen verzameld heeft, brengt het poortadersysteem het bloed naar de lever om gefilterd te worden.”


“Bij iemand met GAPS is de lever overbelast met gifstoffen en kan die het bloed niet snel genoeg verwerken. Als gevolg daarvan loopt de druk in het poortadersysteem op en kan vrij hoog worden, ondanks het feit dat de bloeddruk in de rest van het lichaam normaal kan zijn.”


“De hoge bloeddruk in de poortaderen rekt ze uit en zorgt ervoor dat ze uitstulpen in de wand van het rectum. Dit zijn de aambeien - de uitpuilende aderen die bedekt zijn door het slijmvlies van het rectum. De slijmvliezen op deze aderen kunnen uitgerekt en beschadigd raken, waardoor zweren, bloedingen, blokkades en andere vervelende klachten kunnen ontstaan.”


Wat zijn de oorzaken van een overbelaste lever?

Je lever kan door verschillende oorzaken overbelast raken. Door gifstoffen (plantaardige, synthetische, etc.), gebrek aan voedingstoffen die nodig zijn voor ontgiftingsprocessen en bijvoorbeeld fructose. Een overschot aan fructose is één van de onderliggende oorzaken voor een vervette lever die niet door alcohol veroorzaakt wordt.

We hebben maar een kleine capaciteit voor het verwerken van fructose. Dus een beetje fructose uit fruit kan prima. Maar een overschot aan fructose is een probleem; niet alleen voor je lever, maar vaak ook voor je darmen. Waar komt dat overschot vandaan? Onder andere hiervan:

  • Suiker/sucrose/saccharose (gewone, rietsuiker, oerzoet, basterdsuiker, poedersuiker, kokospalmsuiker, etc.) en producten waar suiker in zit: suiker bestaat voor 50% uit glucose. Dit kan het lichaam prima gebruiken als brandstof. De andere 50% is fructose en dat is een probleem!

  • Veel fruit eten (omdat het zo gezond zou zijn)

  • Vruchtensap

  • Diksap en ander ingedikt vruchtensap wat vaak gebruikt wordt als zoetstof voor “gezonde” producten

  • Agavesiroop is vaak rond de 70-80% fructose (als je het water niet meerekent, wat ze dan wel weer doen iv.m. marketing, om op rond de 60% uit te komen. Ook dit wordt veel in bijvoorbeeld biologische producten gebruikt, omdat het gezonder lijkt dan suiker.

  • Gedroogd fruit, dus ook de dadelrepen en andere ‘energie-snacks’ gebaseerd op gedroogd fruit zoals rozijnen en vijgen.

  • Honing, suiker vervangen door honing heeft dus weinig zin en is niet echt gezonder. Af en toe een lepeltje honing kan prima, maar 200 gram suiker vervangen door 200 gram honing heeft geen gezondheidsvoordeel.


Meer weten over de oorzaken van overbelaste lever en de oplossingen?

Koop dan het boek: Gut and Physiology Syndrome, Een natuurlijke behandeling voor Auto-immuunziekten, Allergieën, Gewrichtsontstekingen, Darmproblemen, Vermoeidheid, Neurologische ziekten en Hormonale problemen
149 weergaven4 opmerkingen
bottom of page