Waarom deze site

Wat ooit begon als een zoektocht naar een oplossing voor mijn gezondheidsproblemen, is uitgegroeid tot een uitgebreide interesse naar voeding én gezondheid.

Sinds 2008 zoek ik dagelijks naar nieuwe informatie over deze onderwerpen. Sinds die tijd vele zaken geprobeerd, o.a. ruim een half jaar als vegetariër geleefd, hierna in aanraking gekomen met de Raw Food principes. Tussendoor nog diverse ontgiftings protocollen gevolgd en vele supplementen geslikt. Elke stap die genomen werd leek dé oplossing te zijn, echter…na een korte tijd kwamen toch dezelfde gezondheidsklachten terug!

Na al deze ervaringen en het verder verdiepen in voeding én gezondheid, kwam ik tot de conclusie dat deze manier van leven niet de gezondheidsproblemen definitief zou oplossen. Maar wat dan wel??

Het werd voor mij steeds duidelijker, na allerlei zaken geprobeerd te hebben, dat er maar één echt ‘dieet’ bestond, dat was het eten van echte onbewerkte voeding zoals de natuur die ons al honderden jaren geeft, want immers dat past toch 100% bij ons door God geschapen lichaam!?

Ik moest denken aan onze oma die inmiddels 96 jaar oud is en nog steeds gezond en mentaal zo helder en ad rem is! Ik heb weleens met haar gesproken over hoe ze vroeger leefden en aten. Zou het komen doordat ze haar hele leven hard heeft gewerkt op de boerderij in de buitenlucht, elke dag verse rauwe melk dronk, zelfgemaakt spek, zuurkool en roomboter at? Zou het zijn gekomen omdat ze, tegen haar zin in, levertraan moest slikken? Dat was immers gezond werd er in die tijd nog geroepen door iedereen!

Via informatie avonden van Ron Fonteine waar Mike Donkers lezingen gaf en via internet kwam ik veel informatie te weten. Eén belangrijk stuk informatie ging over een onderzoek van Weston A. Price. Hij was één van de belangrijkste pioniers op het gebied van echte voeding (real food). Weston A. Price was een tandarts uit het Amerikaanse Cleveland, die meer dan tien jaar lang afreisde naar geïsoleerde delen van de wereld om daar gezondheid (en niet ziekten!) van de zich daar nog bevindende geïsoleerde bevolkingen te bestuderen. Zijn doel was de factoren te ontdekken die verantwoordelijk waren voor een goede gezondheid van het gebit. Zijn onderzoeken toonden aan dat cariës en een vervormd gehemelte, waardoor tanden en kiezen scheef en verkeerd gingen staan, het resultaat waren van voedingstekorten en niet het gevolg waren van erfelijk genetische afwijkingen! Hij ontdekte niet alleen dat ze een perfect gaaf gebit hadden… Ze leefden ook in optimale gezondheid en in vrede met elkaar! Al deze prachtige ontdekkingen en conclusies heeft Weston A. Price uiteindelijk doen besluiten om deze te publiceren in zijn boek ‘Nutrition and Psychical Degeneration‘. Het boek bevat prachtige foto’s van mooie en gezonde primitieve mensen! Weston A. Price geeft in zijn boek ook weer, de lichamelijke degeneratie die optreedt als er mensen uit die bevolkingsgroepen hun traditionele voeding afzworen ten gunste van modern gemaksvoedsel!

Na het lezen van al zijn informatie was er nog wel één groot probleem! Geleidelijk aan had ik in mijn leven allerlei allergieën ontwikkeld. Een van de sterkste allergieën was wel die voor koemelk. Door de jaren heen kwamen hier steeds meer allergieën bij, zoals voor kiwi, ananas, appel enzovoorts. Echter, al deze voeding viel toch echt onder de categorie echte voeding! Hoe kon het dan toch zo zijn dat vele andere mensen geen last hadden van allergieën en bepaalde ziekten en anderen wel? Waarom gingen de ziekten bij mij niet weg en bij vele anderen om me heen ook niet? Wat ging er fundamenteel nog mis?

Eind 2009 ontdekte ik iets waarna ik ging begrijpen wat er allemaal nog niet goed zat en kreeg ik antwoorden op al mijn vragen. Het was een dieet (voor sommige mensen zelf tijdelijk) welke was afgeleid van de Weston A. Price principes! Het volgen van dit dieet kon helpen om de voedsel allergieën te boven te komen en daarnaast ook vele van mijn gezondheidsproblemen! Het ging om het GAPS™ dieet!

Wat is het GAPS™ dieet?
De afkorting GAPS™ staat voor ‘Gut and Psychology Syndrome’ oftewel een programma welke vele ziekten kan genezen waarbij de oorzaak begint in de darmen. De term GAPS™ is bedacht door Dr Natasha Campbell–McBride nadat zij gewerkt heeft met honderden kinderen en volwassenen die neurologische en psychiatrische aandoening hadden. Niet alleen ontdekte ze dat het GAPS™ protocol werkte bij kinderen én volwassen met autismespectrum stoornissen, ADHD, ADD, schizofrenie, dyslexie, dyspraxie, depressie, etc. Ook was het protocol zeer effectief bij de ziekte van crohn, voedselallergieën, constipatie, prikkelbaarder darmsyndroom en nog vele andere darm gerelateerde ziekten!

Ondanks dat ik al vele honderden uren mij had verdiept in voeding én gezondheid, was ik toch zeer verrast over de informatie die Dr. N. Campbell-McBride in haar boek beschreef. Het werd me zelfs duidelijk waarom ik bepaalde ziekten had doorlopen in mijn kinderjaren, waarom ik nu de problemen had die ik had. Waarom en waardoor dit was ontstaan, wat het effect ervan is op je dagelijkse leven en nog zoveel meer… Het was een feest van herkenning!

Het werd me duidelijk waarom ik korte periodes de effecten had gevoelt van de supplementen, bepaalde leefstijlen (vegetarisch, raw food) en van de vele ontgiftings protocollen. Het was niet de bron wat ik aanpakte maar het was nog steeds een manier van symptoombestrijding. Het grootste probleem is namelijk dat de verwerking en opname van de voedingsstoffen niet op de juiste manier functioneert! En als je maar bouwstenen en cement blijft aanvoeren maar geen metselaars hebt en andere bouwvakkers om het te verwerken, dan krijg je een grote puinhoop.

Wat kan het GAPSDieet hieraan veranderen?
Het volgen van het GAPSDieet zal ervoor zorgen dat de darmen, daar waar de voeding verwerkt en opgenomen moet worden, weer normaal kan functioneren. Hierna kan door middel van echt voeding het lichaam weer uit zichzelf gaan herstellen.

Belangrijk om te weten, het GAPSDieet kent enkel drie onderdelen; het richt zich op een dieet, ontgiften en supplementeren.

Je geneest de darmen, door voeding te vermijden die de darmen irriteert, voeding te eten die de darmen voedt en beter maakt. Daarnaast zorgt je ervoor dat je de gifstoffen kwijt raakt. Dit gebeurt ook weer door middel van bepaalde voeding te vermijden welke slecht verteren en dus uiteindelijk gifstoffen opleveren. Daarbij maak je gebruik van een sterke probiotica waarmee de darmflora weer in orde gebracht kan worden. Na verloop van tijd zal dit resulteren in een ‘hernieuwde’ darmflora die weer optimaal voedingsstoffen kan verwerken en opnemen.

Uiteindelijk, na goed uitgezocht te hebben welke stappen er ondernomen moesten worden, ben ik gestart met het volgen van de introductie fasen. Welke cruciaal zijn om de darmen de rust te geven om te helen.

Nog steeds ben ik uitgebreid bezig met het GAPSDieet, elke dag kom ik nog veel informatie tegen over dit onderwerp. Juist omdat ik zo overtuigd ben dat dit dieet werkt, wil ik deze informatie delen met de rest van Nederland. Een andere reden is dat er over GAPS™ nog erg weinig bekend is in Nederland én in de Nederlandse taal. Daarom heb ik, na overleg en goedkeuring van Natasha Campbell-Mcbride, deze website www.GAPSDieet.nl opgericht. Zo kan elke Nederlander in zijn eigen taal lezen hoe fantastisch dit dieet is voor de genezing van zijn of haar specifieke problemen.

In mijn geval gaat het om het herstellen van o.a. de voedsel allergieën en andere klachten, wellicht zal het anderen gaan om een van de vele andere ziekten die je met dit dieet kunt verhelpen. Het doel is hetzelfde, een betere gezondheid!

Ik zal  ook informatie posten dat niet direct onderdeel uitmaakt van het GAPSDieet, maar wat wel zeer effectief kan zijn voor een betere gezondheid.

Van harte welkom op GAPSDieet.nl!