Therapeuten

Hieronder vindt u een overzicht van de GAPS Therapeuten in Nederland:

Rotterdam – GAPS VOEDINGSTHERAPIE – Astrid Tanis
Apeldoorn – Voedingspraktijk – Henderina Mantel

(Dit zijn gecertificeerde GAPS practitioners)


Astrid Tanis

Astrid

PRAKTIJK – GAPS voedingstherapie:

Naam therapeut: Astrid Tanis
Adres: Jaffadwarsstraat 17, 3061JL Rotterdam
Website: www.gapsvoedingstherapie.nl
Email: info@gapsvoedingstherapie.nl
Telefoon: 06 4818 4717

Wie is Astrid Tanis:
Mijn naam is Astrid Tanis. Ik ben hypnotherapeut, energietherapeut en GAPS practitioner. Daarnaast heb ik als gespecialiseerd verpleegkundige jarenlange ervaring in de reguliere en geestelijke gezondheidzorg. Ik gebruik het GAPSvoedingsprotocol ongeveer drie jaar in mijn praktijk. Vanuit een familiegeschiedenis met voedselintoleranties ben ik al lang geïnteresseerd in wat je met voeding kunt doen om kwalen te genezen. Daarnaast leerde in de tijd dat ik werkte in de geestelijke gezondheidzorg dat zwaar geestelijk lijden bijna altijd samen gaat met maagdarmklachten. Ik denk dat dit eerder een oorzaak is dan een gevolg. Ik ontdekte dat de grondlegger van de moderne psychiatrie Philippe Pinel (1745-1828) aan het einde van zijn loopbaan stelde dat de oorzaak van psychiatrische ziekten niet in het hoofd maar in de regio van het maagdarmkanaal gezocht moesten worden. Door ervaringen met o.a. het GAPSdieet ben ik hiervan inmiddels overtuigd. In mijn eigen praktijk als hypnotherapeut merkte ik dat de meest therapieresistente cliënten last hebben van hun darmen. Dieetveranderingen zorgden ervoor dat de therapieën beter aanslaan. Aan de andere kan kunnen bepaalde oude trauma’s ook een negatieve invloed op reeds zwakke darmen hebben. Het werkt dan om naast het darmdieet stressreductie en traumaverwerking te doen. Bij mijn afstuderen voor hypnotherapeut schreef ik hier een scriptie over met de titel Combinatietherapie bij Multisysteemziekten. Combinatietherapie betekent dat je een probleem vanuit diverse behandelstrategieën benadert. Multisysteemziekten vragen zo’n benadering. Enkele multisysteem ziekten zijn Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CFS), fibromyalgie, autisme, schizofrenie, ADHD en ADD. Het zijn de ziektes in opmars zijn met zowel een lichamelijke als mentale component. Het zijn ook dezelfde ziektes die Natasha Campbell McBride GAPScondities noemt. Bij multisysteemziekten doen diverse lichaamssystemen en processen mee. De reguliere geneeskunde heeft hier geen antwoord op.

Naast dit voedingsprotocol bestudeerde ik therapieën die helpen bij autisme spectrum disorders en voedselintoleranties. ‘Allergy Antidotes’ en ‘Ask and Receive’ zijn twee van die therapieën. Ik gebruik dit regelmatig in mijn praktijk ter ondersteuning van het GAPSdieet.

Waarom GAPS therapeut geworden:
Een ziekte die door een dieet kan genezen mag niet op andere wijze behandeld worden, stelde de middeleeuwse geneesheer Maimonides. Voor mij is deze stelling nog lang niet achterhaald. Ik heb in mijn werk in de gezondheidzorg gezien hoe schade werd toegebracht door reguliere behandelingen. Met name in de geestelijke gezondheidzorg zie je dit. Door het GAPSdieet in mijn praktijk te integreren doe ik eigenlijk dat waarin ik geloof en dat wat mij persoonlijk geholpen heeft.

Een paar cliënten voorbeelden:
Patiënt X kwam in mijn praktijk met depressieve suïcidale gedachten en paniekaanvallen. Ze was chronisch vermoeid en had last van ernstige obstipatie. Na een jaar GAPSdieet en aanvullende traumaverwerking was ze volledig klachtenvrij. Ze eet nu af en toe een zuurdesemboterham, of aardappel zonder klachten en drinkt soms een glas wijn.

Een jongetje van vier met ernstige waterdunne diarree en groeiachterstand kwam voor het GAPSdieet in mijn praktijk. Artsen hadden van alles geprobeerd waaronder antibiotica maar niets hielp. Na het GAPS intro stopte de diarree en begon hij te groeien. Iedereen zag het verschil. Moeder moet vrij streng zijn anders komen de klachten snel terug. Maar het gaat steeds beter met hem en waarschijnlijk voelt hij dit zelf ook want hij zondigt niet.

Een vrouw van 59 heeft CVS vanaf haar twintigste. na een darminfectie werd zij nooit meer dezelfde geworden. Ze klaagt over veel voedselintoleranties waaronder voor koemelk. De laatste jaren is zij moedeloos en depressief. Ze lijdt aan een ernstige prikkelbaar. Na zes weken dieet zijn de depressieve klachten weg. Na twee jaar Gaps voelt ze zich 70% beter en reageert ze minder heftig op koemelkproducten. De darmklachten zijn weg en de ontlasting is dagelijks normaal. Bij versoepeling van het dieet met aardappel of gefermenteerde granen komen de klachten terug. Ze vindt het geen punt zich streng aan het dieet te houden omdat de winst groter is dan het offer.

Vrouw begin dertig, komt voor hypnotherapie maar heeft ook veel darmklachten en een familiegeschiedenis waarin je een GAPSconditie kan vermoeden. Ze voelt zich veel moe. GAPS is niet toepasbaar omdat ze een reizend bestaan leidt. Afgesproken wordt om GAPSaspecten toe te passen daar waar mogelijk en volledig suikervrij te gaan eten. Ze neemt overal zelfgemaakt zuurkoolsap mee naartoe en bioKult. Als ze thuis is neemt ze de GAPS bouillons. Ze geeft bij vervolgsessies aan dat deze kleine veranderingen haar enorm helpen om meer energie te hebben en minder buikklachten.


Henderina Mantel

Henderina

PRAKTIJK – Voedingspraktijk Henderina Mantel:

Naam therapeut: Henderina Mantel
Adres: Mercuriuslaan 35-406, 7314 KR, Apeldoorn
Website: www.echtgezondeten.nl
Email: info@echtgezondeten.nl
Telefoon: 06-25308368

Wie is Henderina Mantel
Ik ben voedingsdeskundige, GAPS therapeut en sta al zo lang ik me kan herinneren in potten en pannen te roeren. Echt eten heeft smaak van zichzelf en weinig poespas nodig. Echt eten geeft ons lichaam de bouwstoffen om zichzelf te herstellen.

Het omschakelen naar een nieuw eetpatroon kan een hele opgave zijn. Daarom houd ik het zo praktisch mogelijk en werk ik het liefst langere tijd met cliënten. In mijn 3-maanden-programma “Echt eten, het lekkerste medicijn’ leer ik je stap voor stap je voedingspatroon veranderen en geef je een stevige basis mee om zelf mee verder te gaan. Alles is online en telefonisch, dus maakt het niet uit of je in Groningen of Maastricht woont.

Waarom GAPS therapeut geworden:
Ik ben lange tijd chronische vermoeid geweest en zat jaren lang opgesloten in mijn lichaam. Mijn ambities kon ik niet waarmaken en thuis viel er weinig te ondernemen. Voor mijn man was het ook geen feestje en kinderen krijgen was geen reële optie.

Toen ik rond mijn dertigste heel langzaam weer wat meer energie begon te krijgen kwam er een ander probleem aan de oppervlakte. Ik ging weer wat meer ondernemen en daardoor werd heel duidelijk dat ik kenmerken had die lijken op die van ADD. Dit is ADHD maar dan zonder de Hyperactiviteit. Ook door die problemen kon ik niet waarmaken wat ik wilde.

Koken is altijd de positieve rode draad geweest in mijn leven. Later verdiepte ik me in het verband tussen voeding en mentale en lichamelijke gezondheid. Zo kwam ik uiteindelijk het boek van dokter Natascha Campbell-McBride tegen. Voor mij vielen de kwartjes op zijn plek; gezonde darmen zijn de basis voor een gezond lichaam, inclusief je hersenen.

Na een periode van voorbereiding ben ik haar GAPS voedingsadviezen gaan opvolgen. Dat heeft alles veranderd. Soms lijkt het een droom. Mijn lichaam en mijn hoofd kunnen het weer aan. Het is heerlijk om normaal te kunnen functioneren. Na een 3-daagse intensieve cursus ben ik nu bijvoorbeeld normaal moe in plaats van compleet uitgeput. De volgende dag heb ik een opgeruimd hoofd en een uitgerust lichaam en kan ik weer ontspannen aan de slag. Voorheen kon je me opdweilen en had ik minimaal een week nodig om me weer een beetje normaal te voelen.

Ik gun iedereen die ziek is, in hoofd of lichaam, een zo gezond mogelijk leven, waarin je je wensen en ambities kunt waarmaken. Daarom heb ik me omgeschoold en ben ik de praktijk gestart.

Wilbert vertelt wat het GAPS dieet voor hem heeft opgeleverd:
“Ik had prikkelbare darm syndroom. Het was onduidelijk hoe dit kwam en wat eraan te doen was. Ik had een onregelmatige stoelgang en als ik dan naar het toilet moest, moest ik ook meteen. Regelmatig had ik last van krampen en winderigheid. Als ik veel at sloegen mijn darmen juist dicht. Nu is mijn stoelgang normaal. Dat is heel relaxed. Geen krampen meer, geen buikpijn, geen run meer naar het toilet. Ik kan zelfs weer pinda’s eten!”